Heemkundige Kring zoekt oude dakpannen

gepubliceerd: vrijdag 14 jul 2017 10.54 uur
update: vrijdag 14 jul 2017 17.22 uur

De Heemkundige Kring Tegelen is verheugd over een gift van een bijzondere dakpannencollectie. Het gaat vooral om handgemaakte Tegelse dakpannen.

In de geschonken collectie zitten volgens Jos Wolbertus van de Heemkundige Kring Tegelen bijzondere exemplaren van verschillende ‘pannesjops’. De Heemkundige kring wil een collectie opbouwen met dakpannen van alle producenten die in het verleden actief waren in Tegelen en Steyl.

Aanvankelijk werden die pannen handgemaakt en krasten de verschillendde pannesjops hun eigen merkteken in de pan. Veel van die pannen liggen nog gewoon op daken. Reserve-exemplaren zijn zeldzaam en worden dus ook niet vaak beschikbaar gesteld door eigenaren.

Bij renovaties of dakvervanging roept de Heemkundige Kring dan ook op om de pannen niet zomaar weg te doen. Jos Wolbertus: ‘Wij proberen een compleet overzicht te verzamelen. Voor onderzoek, maar wellicht ook voor een tentoonstelling.’

Bij de geschonken collectie zaten behalve de authentieke Tegelse pannen nog een bijzondere tegel waar hop en andere kruiden op werden gedroogd en nog een in Tegelen gevonden Romeinse dakpan.Delen via e-mail

Uw naam *
Naam ontvanger *
E-mail ontvanger *
 


Bekijk ook

4
vrij
5
za
2
zo

vandaag op TV

Tekst TV
nieuws, informatie en activiteiten met het geluid van de radio

Nedinscoplein
actualiteitenprogramma met nieuws en achtergronden

nu op de radio

Venlo@Work
de favoriete muziek van bedrijven voor thuis of op het werk