advertentie

3D-printer creëert vazen van klei

Duizenden jaren al gebruiken keramisten over de hele wereld een draaischijf of een mal om hun potten en vazen te maken. In Tegelen kan dat nu ook met een 3D-printer.

Computer

Keramiekmuseum de Tiendschuur heeft sinds een paar maanden een speciale 3D-printer voor klei in huis. Op de computer kan een ontwerp worden gemaakt dat vervolgens door de machine wordt "geprint". De 3D-printer bouwt het ontwerp van klei op in verschillende laagjes. Binnen enkele minuten is een ontwerp met een hoogte van een tiental centimeters klaar.

Technische snufjes

Volgens conservator Sacha Odenhoven laat het keramiekcentrum de ontwikkeling van de keramiek zien in al haar facetten. ‘Van de prehistorie, de bandkeramiek en de draaischijf die zo’n 5.000 jaar geleden werd ontdekt, tot de laatste technische snufjes nu.’ En bij dat laatste hoort de 3D-printer voor klei, waarmee geheel nieuwe vormen kunnen worden gemaakt.


Experimenteren

Maar de nieuwe techniek biedt ook nog veel uitdagingen, want wat wel en niet kan is vooral een kwestie van uitproberen. Klei is een heel ander materiaal dan kunststof of metaal omdat het veel zachter is. Het maken van grotere uitstulpingen kan niet zomaar zonder extra ondersteuning, omdat het kleiwerk dan inzakt. Vrijwilligers experimenteren volop met het nieuwe apparaat.

Demonstratie

Wie de 3D-printer zelf in actie wil zien kan iedere eerste woensdagmiddag van de maand een kijkje nemen bij het keramiekmuseum. Dan is er een demonstratie door vrijwilligers die tekst en uitleg geven.

advertentie

Lees ook deze artikelen