advertentie Delta Fiber week 49 header

Geld Vierpaardjes toegezegd, ondertunneling komt er

De ondertunneling van de Vierpaardjes komt er. Het Rijk en de Provincie betalen beiden mee aan het project.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat er achttien miljoen euro vanuit Den Haag naar het project in Venlo gaat. Het geld is afkomstig uit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen. In totaal zit er 180 miljoen euro in het potje. Vanuit de Provincie wordt er 13,5 miljoen euro betaald voor het project.

In totaal is er 45 miljoen euro nodig voor de ondertunneling van de Vierpaardjes. Het restantbedrag van 13,5 miljoen euro moet de gemeente Venlo betalen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er onder meer wordt gekeken naar Europese subsidies om het totale bedrag bij elkaar te krijgen. 

Sinds april 2015 rijden er fors meer treinen over de Vierpaardjes vanwege werkzaamheden aan de Betuweroute. Het werk aan dat tracé duurt tot 2022. Er werd berekend dat er in 2015 dagelijks vijftig goederentreinen over de Vierpaardjes rijden. Dit jaar loopt dat op tot 115 per dag. In 2022 zijn het er 160. Door de enorme toename zijn de slagbomen erg vaak dicht met grote verkeersopstoppingen tot gevolg. Dagelijks passeren er bij de Vierpaardjes 12.000 auto’s.

Als gevolg van de ondertunneling moeten er negentien woningen gesloopt worden. Ook drie bedrijvenpanden moeten, volgens het laatste plan, verdwijnen. Voor het uitkopen van de eigenaren zou geld zijn vrijgemaakt in het totale plan.