advertentie Obesitas site week 40 en 41

Verzetsheld Leo Jans op 98-jarige leeftijd gestorven

In België is de Venlose verzetsheld Leo Jans overleden.

Leo Jans werd in 1918 in Tegelen geboren. Zijn vader was generaal Jans. Deze richtte na de demobilisatie de Limburgse afdeling van de Orde Dienst (OD) op. Jans junior werd al snel betrokken bij het verzetswerk van militairen. In 1942 nam hij de leiding over van zijn vader toen deze moest onderduiken.

Legendarisch is de ontsnapping van Jans uit het Venlose politiebureau nadat hij was opgepakt door de beruchte Sicherheitsdienst-medewerker Richard Nitsch. Jans werd door een groep Venlose verzetsmensen uit zijn cel gehaald. Daarbij was ook zijn beste vriend en verzetsman Wiel van Boekhold* uit Venlo betrokken.

Als represaille voor de ontsnapping werden de zussen van Jans, Trees en Katie, opgepakt. Laatstgenoemde overleed later aan de gevolgen de gevangenneming. In Venlo-Oost is de Katie Jansstraat naar haar vernoemd.

Jans is na de oorlog veelvuldig onderscheiden. Hij kreeg, net als zijn kammeraad Van Boekhold, uit handen van prins Bernhard de Bronzen Leeuw. Jans woonde al langere tijd in het Belgische Lanaken. Daar is hij vorige week op 98-jarige leeftijd overleden.

(* op de tweede foto staan Jans aan de linkerzijde en Van Boekhold rechts)