advertentie

Engerbeek in Tegelen blootgelegd

Bij werkzaamheden aan de Grotestraat in Tegelen is een oude beek bloot komen te liggen. Het gaat hier om de Engerbeek die vermoedelijk in de Romeinse tijd is ontstaan.

Een beek was vroeger een belangrijke vestigingsplaats om een dorp te stichten. Ook was het een plek waar vaak een belangrijke weg liep. Toen in 1848 de Rijksweg van Maastricht naar Nijmegen is aangelegd moest men de beek oversteken. Aanvankelijk gebeurde dat door middel van een brug, daarna is de beek dichtgemaakt en is er een overkluizing aangelegd.

In de jaren vijftig is de Engerbeek gekanaliseerd en stroomt nu elders door Tegelen. De overkluizing maakt nu deel uit van een rioolstelsel. Het was al bekend dat de Engerbeek door Tegelen stroomde. Maar nu is de beek met de overkluizing echt te zien. Als de werkzaamheden aan het riool klaar zijn wordt de overkluizing weer volgestort met zand zodat het niet kan instorten en in goede staat blijft.

In het verleden zijn er in het centrum van Tegelen ook oude dakpannen aangetroffen die wijzen op keramische nijverheid. Hiermee was Tegelen als dakpannencentrum erg belangrijk voor pottenbakkers.

advertentie

Lees ook deze artikelen