advertentie Obesitas

17² + 19² + 23² + 29²

Allereerst willen we iedereen al het goede toewensen voor het nieuwe jaar. Gezondheid staat daarbij voorop en geluk, aevel ook de kracht om de onvermijdelijke tegenslagen te boven te komen.

Omdat ik besloten had niet mee te doen met het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, had ik op nieuwjaarsdag de tijd om me in andere zaken te verdiepen. Bijvoorbeeld hoe je 2020 uitspreekt. Wordt het tweeduizend-twintig of twintig-twintig? Daarover wordt nog steeds gestraeveld. Via e-mail kreeg ik van een lezer van ‘Aevel’ het volgende mysterieuze bericht: 17² + 19² + 23² + 29². Ik snapte d’r gèn ju van. Gelukkig stond eronder, dat 2020 rekenkundig gezien een optelsom is van de kwadraten van vier opeenvolgende priemgetallen.

Twintig-twintig is een schrikkeljaar. Aevel ook het jaar van de Rat in de Chinese astrologie. De Verenigde Naties hebben tweeduizend-twintig uitgeroepen tot het jaar van de Plantgezondheid, voor Europa is het het jaar van de Groenere Steden. Het is ook het jaar van de Wilde Eend. Wie dat verzonnen heeft, ben ik even kwijt. Voor mij persoonlijk is 2020 aevel het jaar van 75 Jaar Vrijheid. Ik heb op nieuwjaarsdag verschillende Venlose oorlogsdagboeken gelezen. Maandag 1 januari 1945 was met afstand de somberste nieuwjaarsdag van de twintigste eeuw. Er was geen stromend water en geen licht, het tekort aan voedsel, medicijnen, brandstof, kleding, schoeisel en medicijnen was schrijnend. De dreiging van evacuatie hing boven de frontstad. Wanneer je leest hoe Venlose mannen en vrouwen - vaak ouders van jonge kinderen - onder de oorlog gebukt gaan, besef je nog meer hoe kostbaar vrede en vrijheid zijn.

Tot slot. Een Duitse psychiater vertelde me afgelopen week iets bijzonders. In streken waar vastelaovend eraan zit te komen, hebben mensen na de feestdagen opmerkelijk minder last van depressies dan in regio’s waar het niet wordt gevierd. In Venlo zijn met oud op nieuw relatief weinig incidenten geweest. In ieder geval stukken minder dan in grote steden in de Randstad. Het heeft te maken met de mensen en met de cultuur, volgens börger Antoin Scholten: “Het is hier gezellig. Net als met carnaval.”

Vastelaovend als preventief medicijn en als bindende kracht, dat is pas een opbeurend begin van twintig-twintig. Of tweeduizend-twintig. Rest aevel de vraag: wie wordt de nieje hoeëgheid?

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx