Oudste doolhoven van Nederland ontdekt in Arcen

In Arcen zijn twee doolhoven ontdekt die meer dan tweehonderd jaar oud zijn. Daarmee zouden het meteen de oudste doolhoven van Nederland zijn.

De spectaculaire vondst werd gedaan door middel van luchtopnames. Met een nieuwe techniek kan er door middel van laser door een bladerdek heen worden gefotografeerd. Daardoor werden zelfs de kleinste reliëfverschillen zichtbaar. Ter plekke zijn duidelijk hoogteverschillen te zien, maar een doolhof is er niet direct uit te halen. Op de luchtfoto zijn de twee doolhoven wel duidelijk te zien.

De doolhoven maakten onderdeel uit van Kasteel Arcen en zijn gevonden in het naastgelegen bosgebied aan de Lange Heg. De vondsten lijken in ieder geval van voor 1805 te zijn. Er zijn namelijk topografische kaarten uit die periode waarop het gebied wordt aangeduid als Dolgaard, de oude naam voor doolhof. Waarschijnlijk zijn de doolhoven aangelegd tussen 1700 en 1750. 'Dit is echt een onthulling. Je ziet die foto en je denkt: dit zijn de Nazcalijnen in Zuid-Amerika. Nee, dat is de ondergrond van Landgoed Arcen', aldus Edmond Staal van Stichting Het Limburgs Landschap.

Fons Schaefers van de Stichting Doolhof en Labyrint onderschrijft de bevindingen. Hij is al ter plekke geweest. 'We weten nog niet hoe oud deze doolhoven echt zijn. Op dit moment dateert de oudste doolhof uit het einde van de negentiende eeuw. Het zou goed kunnen dat deze ouder zijn. Daarvoor moet wel meer onderzoek verricht worden. Het patroon doet me denken aan wat er bij Hampton Court in Londen ligt.’

Vanavond meer over de doolhoven in het nieuws.