advertentie

Venlose coach helpt Laila na zwaar ongeval weer podium op

Vrijdagavond danst Laila Saveur mee in de voorstelling ‘Dromen vangen’. Daarin staat het revalidatieproces na haar ongeluk in 2015 centraal.

In november van dat jaar werd Laila voor haar studentenhuis in Nijmegen aangereden door een auto. Ze brak haar nek en belandde in coma. De artsen in het ziekenhuis hadden weinig vertrouwen in het herstel en haar ouders kregen te horen dat ze beter afscheid van haar konden nemen. Na een maand werd Laila toch wakker. Door kneuzingen in haar hersenen was ze links verlamd. Het ging niet goed, tot ze via haar danslerares in contact kwam met de Venlose revalidatiecoach en danslerares Estelle Schatorié.

Wonder
Estelle legt in het revalidatieproces de nadruk op de mogelijkheden, acceptatie en motivatie. ‘Ik vraag mijn patiënten altijd: “Stel dat je morgen opstaat en er gebeurt een wonder, wat zou dat dan zijn?” Op dat wonder richten we ons vervolgens.’ Weer kunnen dansen en haar studie Grieks & Latijn afronden, dat was het wonder waar Laila op hoopte en waar zij samen met Estelle aan is gaan werken. Beide dromen zijn werkelijkheid geworden.

Film
In de choreografie van ‘Dromen vangen’ zijn de revalidatie-oefeningen van de nu 24-jarige Laila verwerkt. Tijdens de voorstelling krijgt het publiek een film te zien over de periode waarin ze in coma lag en de revalidatie die daarop volgde. De beelden zijn gemaakt door haar zus. ‘Als mensen beelden zien van net na het ongeluk, kunnen ze bijna niet geloven dat ik vrijdag weer dansend op het podium sta.’

De dansvoorstelling 'Dromen vangen' is vrijdag te zien in De Maaspoort in Venlo.

advertentie

Lees ook deze artikelen