advertentie

RIVM: meer gevaarlijke stoffen brand Blerick, maar zonder gevolgen

Het RIVM heeft na de brand bij AHC Benelux op Groot-Boller minimale hoeveelheden gevaarlijke stoffen in de omgeving aangetroffen.

Geen negatieve gevolgen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat vastgesteld in de uren na de brand. Het instituut was snel ter plekke om extra metingen te verrichten. De concentraties waren echter zo laag dat het RIVM geen negatieve gevolgen voor de gezondheid verwacht. 

De brandweer liet het luchtalarm in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 augustus afgaan omdat er bij de brand zwaveldioxide was vrijgekomen. 

Meer gevaarlijke stoffen
Op verschillende plekken op diverse afstanden van de brand zijn in de rook en de neerslag van de stoffen op de grond diverse schadelijke stoffen gemeten. Het gaat hierbij onder meer om zwaveldioxide, metalen (zoals chroom, nikkel, ijzer, aluminium en titanium) en snel verdampende stoffen.

'De adviezen van het eerste uur voldeden voor alle nu gemeten stoffen', laat de GGD weten in een persbericht. Dit heeft ook te maken met het feit dat de brand kort heeft geduurd en de meeste personen in het effectgebied, tijdens de nachtelijke uren, minimaal zijn blootgesteld aan de uitstoot van de verontreinigde stoffen.

Advies
Omdat neerslag van roetdeeltjes altijd schadelijke stoffen bevat, adviseert de GGD Limburg-Noord nog steeds om voorwerpen (zoals speeltoestellen en tuinmeubelen) zoveel mogelijk schoon te maken en groenten uit eigen tuin met zichtbare neerslag niet te consumeren of goed schoon te maken.

advertentie

Lees ook deze artikelen