advertentie

Marjan Schuman neemt zetel Ali Oruc tijdelijk in

Marjan Schuman keert namens EENLokaal terug in de gemeenteraad. Zij neemt tijdelijk de zetel van Ali Oruc in.

Via een omweg de raad in
Schuman was van 2014 tot maart 2018 gemeenteraadslid voor VenLokaal. Die partij fuseerde met Lokale Democraten tot het huidige EENLokaal. In eerste instantie leek de Venlose politica de raad in 2014 helemaal niet te halen. Pas na een hertelling bleek Schuman een zetel te hebben bemachtigd.

Nummer acht op de lijst Hans Linssen haalde aanvankelijk op voorkeurstemmen de raad. Bij de hertelling bleken 28 stemmen bij een stembureau in Venlo-Noord onterecht aan hem te zijn toegekend. Zonder die 28 stemmen haalde Linssen net geen voorkeurszetel, waardoor de nummer vier op de lijst (Schuman) alsnog de raad in mocht.

Een tijdelijke vervanging zoals deze gebeurt normaal bij zwangerschap of ziekte. Het terugtredend raadslid heeft dan een doktersverklaring nodig. Volgens partijvoorzitter Pieter Vercoulen heeft Oruc zo’n verklaring. Zowel Schuman als Oruc krijgt betaald in de vorm van een raadsvergoeding. De vervanging geldt voor maximaal twee maal zestien weken.  

Opgegeven zetel
Schuman neemt dus de zetel in van Ali Oruç. Hij besloot die onlangs af te staan. Oruç is al langer in opspraak. De Limburger publiceerde onlangs een verhaal over Oruç’ verhuuractiviteiten. Hij zou kamers en appartementen verhuren aan arbeidsmigranten die daar onze twijfelachtige leefomstandigheden verblijven. Oruç ontkent dat.

Eerder bleek hij al onderwerp van strafrechtelijk onderzoek naar fraude en witwassen.

‘Emotioneel geraakt’
In een verklaring lieten fractie en bestuur van EENLokaal weten dat ‘de ontwikkelingen van de afgelopen periode Oruç dermate emotioneel hebben geraakt dat hij in goed overleg met zijn fractie en het bestuur besloten heeft zijn raadswerk tijdelijk neer te leggen.’

Hans Huijs
Eerste kandidaat om de zetel van Oruç in te nemen was Hans Huijs, de man die op voorkeurstemmen bij de verkiezingen een zetel had bemachtigd. Daarvoor bedankte hij destijds. Dat deed hij later nog een keer, toen lijsttrekker Frans Schatorjé wethouder werd en er weer een zetel opgevuld moest worden, en dat doet hij nu weer. ‘Ik kan niet eerst twee keer nee zeggen en nu opeens ja. Dan zet je je geloofwaardigheid op het spel’, aldus Huijs.

advertentie

Lees ook deze artikelen