advertentie VieCuri Mooi

Filmmaker Will Falize onderzoekt eigen Sinti-roots

Filmmaker Will Falize werkt al jaren in New York maar is geboren Venlonaar en daarnaast voor een kwart Sinti. Die roots onderzoekt hij nu in een nieuwe documentaire.

Woensdag ging hij met zijn moeder, de bekende Venlose Sinti-zangeres Betje van Susteren, naar haar geboortegrond op woonwagenkamp de Kleine Hei. Daar spraken ze met bewoners over hun leven en Sinti-achtergrond. 

Vooroordelen
'Het is een project dat uit mijn onderbuik gemaakt wordt. Ik doe dit voor mezelf', zegt Falize. 'Ik ben Nederlander, maar ook een kwart Sinti. Soms stel ik me ook zo voor aan nieuwe mensen om te kijken hoe ze reageren en welke vooroordelen ze hebben. Daar gaat deze documentaire over. Over mijn identiteit en de vooroordelen tegen Sinti, Roma en woonwagenbewoners.'

Falize werkt samen met filmmaker Bram van Splunteren. Hij is bekend van enkele muziekdocumentaires over onder meer Red Hot Chili Peppers en over de Amerikaanse hiphopscene. Voor die laatste film getiteld Big Fun in the Big Town interviewde Van Splunteren hiphopgrootheden in New York zoals Run-D.M.C. en Grandmaster Flash.