advertentie

'Festival zonder klachten is een utopie'

Op social media werd er in het weekend flink geklaagd over het harde geluid op Stereo Sunday. De organisatie zegt zoveel mogelijk rekening te houden met omwonenden.

Zeven klachten kwamen er binnen bij de gemeente, twee op vrijdag en vijf op zaterdag. Dat aantal is vergelijkbaar met eerdere edities. Op Twitter en Facebook werd echter veelvuldig geklaagd over geluidsoverlast. Mensen opperden dat het festival beter op een andere plek gehouden kan worden.

Iets persoonlijks
Stereo Sunday neemt de klachten serieus en communiceert heel actief met omwonenden. Hoofd marketing Menno van Gaal laat weten dat hij de reacties op social media heeft gezien. 'Ik zie gelukkig ook dat heel veel mensen positief reageren. Ook buurtbewoners die er juist tegenin gaan en aangeven dat ze helemaal geen overlast ervaren. En dat maakt het ook net zo lastig. Overlast is iets persoonlijks, een gevoel. Het is een utopie om te denken dat we ooit nul klachten gaan ontvangen en iedereen blij maken.'

Lage bastonen
Ook tijdens andere festivals, zoals het Zomerparkfeest, komen er klachten binnen. Verschil is dat op Stereo Sunday vooral dancemuziek te horen is, met lage bastonen die mogelijk eerder als overlast worden ervaren. Uit metingen van de gemeente blijkt dat de organisatie zich over het algemeen netjes heeft gehouden aan geluidsvoorschriften. 'Er is een aantal lichte geluidsoverschrijdingen geweest, die op de avond zelf meteen door de organisatie zijn opgepakt', aldus de gemeente.

Van Gaal zegt dat Stereo Sunday ook maatregelen neemt om de overlast te beperken. 'We houden een buurtbewonersavond de donderdag voor het festival, waar we uitleg geven over wat we doen om overlast te voorkomen. We hebben geïnvesteerd in een muzieksysteem in de tent waarmee we gerichter geluid kunnen verspreiden. Dit hebben we de buurtbewoners op donderdag ook laten horen en ze waren stuk voor stuk onder de indruk.'

Feedback
De organisatie nam voor deze editie meer maatregelen na feedback van buurtbewoners. Er was een gratis fietsenstalling om overlast door fietsen in de omgeving te voorkomen, er waren plaskruizen in de wijk tegen wildplassen en er werd gebruik gemaakt van bio-confetti die na één regenbui weg is. Daarnaast zijn er extra schoonmaakploegen ingezet en is de terreinindeling aangepast zodat het fietspad aan de Deken van Oppensingel toegankelijk bleef.

Julianapark
Stereo Sunday was dit jaar voor het eerst een betaald festival. De doelgroep is echter nog steeds de jeugd uit Venlo en omliggende dorpen en steden, aldus Van Gaal, en een verhuizing naar een andere locatie is volgens de organisatie dan ook niet aan de orde. Ook de gemeente ziet geen aanleiding om na te denken over een andere plek voor het dancefestival.

advertentie

Lees ook deze artikelen