advertentie

‘100 arbeidsmigranten is teveel voor Krekelberg’

Nieuwe plannen voor het voormalig motel De Krekelberg in Belfeld stuiten op grote bezwaren in de buurt.

Volgens omwonenden wordt het pand momenteel omgebouwd tot een verblijf voor tachtig tot honderd arbeidsmigranten. Veel te veel voor de plek zo betogen ze.

Te koop
Het vervallen motel langs de Rijksweg stond al een paar jaar te koop, sinds de vorige eigenaar overleed. Een nieuwe eigenaar wil er arbeidsmigranten in plaatsen en is begonnen met de verbouwing van het pand.

Past niet
Buurtbewoners voorzien problemen. Niet omdat er Bulgaren of Roemenen komen wonen, maar omdat de groep te groot is voor de locatie. ‘Er is hier niets in de buurt. Geen supermarkt en geen café. Waar moeten die honderd mensen zich straks ophouden? En waar parkeren zij hun auto? Er zijn hier maar zestien parkeerplekken. Dit past gewoon niet’, zegt Raymond Barth. Samen met een dertigtal omwonenden heeft hij zich verenigd in een bewonerscomité. Dat eist dat de gemeente een halt toeroept aan de plannen van de nieuwe eigenaar.

Beheersplan
De eigenaar is zich van geen kwaad bewust. Hij snapt dat nieuwe plannen emoties op kunnen roepen, maar de genoemde aantallen zijn volgens hem niet realistisch en gebaseerd op aannames. Zelf wil hij geen aantal noemen. ‘Wij zijn in gesprek met de gemeente. Die moet hier iets van vinden en een vergunning verlenen voor onze plannen. Dat doen ze alleen als dat passend is bij het object en voldoet aan de regels. Wij zullen ons daar in schikken, of dat nu goed of slecht uitpakt voor ons.’ zegt mede-eigenaar Guido Janssen. Daarbij wordt volgens hem ook gekeken naar een beheersplan voor veiligheid en overlast. ‘Het probleem opzoeken is niet ons doel’, zo laat hij weten.

Wc-pot verplaatsten
De bewoners hopen dat de gemeente niet alleen kijkt of het plan binnen de letter van  de wet past. Naast het bestemmingsplan en de vergunning moet er gekeken worden naar de gevolgen, vinden de buurtbewoners. Barth: ‘Als de gemeente alleen maar zegt: “Go!”, dan gaan er tachtig tot honderd mensen in. Dan wordt de wc-pot nog een halve meter verplaatst om extra plek te creëren. Want dat is het verdienmodel van de ondernemer.’

Bemiddeling
Volgens wethouder Sjors Peeters van Leefbaarheid, wonen en wijken is er vanmiddag een eerste gesprek geweest met de omwonenden en ambtenaren van de gemeente. 'Wij gaan nu kijken hoe er bemiddeld kan worden tussen de buurt en de eigenaar. Maar als de eigenaar zich aan de regels houdt en voldoet aan het bestemmingsplan, hebben wij weinig instrumenten om daar verder op in te grijpen. Dan mag het gewoon. Hoeveel personen er daadwerkelijk in mogen moet nog worden getoetst, maar dat zal waarschijnlijk tussen de veertig en tachtig mensen zijn. Natuurlijk willen wij er wel alles aan doen om leefbaarheid te waarborgen' , zo laat Peeters weten. Volgende week volgt daarom een nieuwe ronde gesprekken met betrokkenen.

152890403445135_116588502_1920.jpg
advertentie

Lees ook deze artikelen