advertentie

Raad zegt geen nee, maar ook geen ja tegen coalitieakkoord

De gemeenteraad van Venlo heeft woensdagavond het coalitieakkoord ter kennisgeving aangenomen.

Dat houdt in dat er geen nee, maar ook geen ja is gezegd tegen het akkoord. De oppositie vond het coalitieakkoord op hoofdlijnen te vaag en eiste meer duidelijkheid. 'Dit is enorm vrijblijvend', zei Frans Aerts (D66).

Droomwereld
VVD-fractievoorzitter René Dings zei: 'We kunnen bijna niet tegen dit voorstel zijn, maar wat wordt geschetst is bijna een droomwereld. Met een open akkoord is niks mis, maar dat kan niet op alle gebieden. Zeker niet op financieel gebied.'

Samenlevingsagenda
De nieuwe coalitie van GroenLinks, PvdA, EENLokaal, 50Plus en SP timmerde het akkoord bewust niet dicht maar dat viel dus niet in goede aarde. Veel wensen en ideeën, maar hoe die gerealiseerd moet worden, blijft nog vaag. Het college wil die invulling samen met de inwoners van Venlo vastleggen in een samenlevingsagenda.

Daar was Aerts juist wel benieuwd naar en groot voorstander van. 'Breng die samenlevingsagenda dan in als een stuk waar we over kunnen beslissen. Dan bent u als coalitie bij de burgers geweest en dan zijn de zaken ook veel duidelijker.'

Daar kon de nieuwe coalitie mee leven en steunde net als de overige oppositiepartijen het plan van Aerts.

Vinnig
Die oppositiepartijen klitten al samen sinds CDA en VVD buiten de onderhandelingen zijn gehouden. Vanavond begonnen met name de fractievoorzitters van die twee partijen vinnig. Tom Verhaegh (CDA) en Dings, maar ook Aerts en Fijnje, vielen de coalitiepartijen verbaal regelmatig aan. Voor VVD en CDA zit er nog altijd oud zeer dat ze niet zijn geïnformeerd waarom ze niet meer mochten aanschuiven tijdens de onderhandelingen. 

152650417347688_112661286_1920.jpg
advertentie

Lees ook deze artikelen