advertentie VVV-Venlo

Lintjesregen: één Officier, drie Ridders en twee echtparen

De gemeente Venlo is dit jaar goed bedeeld tijdens de nationale lintjesregen. 21 personen kregen vandaag en gisteren een lintje. Onder de gedecoreerden waren dit jaar twee echtparen.

OFFICIER
Het meest bijzondere lintje was voor Seacon-directeur en VVV-voorzitter Hai Berden (68). Hij werd onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een onderscheiding die niet vaak wordt uitgereikt.

Video: Hai Berden Officier in de Orde van Oranje-Nassau

RIDDER
Naast een Officier heeft Venlo er sinds vandaag ook drie Ridders in de Orde van Oranje-Nassau bij.

Gerard Lunshof (79) uit Venlo bekleedt sinds 1974 diverse functies binnen de Protestantse Gemeente Venlo en sinds 2002 binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Daarnaast gaf hij vorm aan het beleid rond de arbeidsvoorwaarden binnen de kerk. Van 2010 tot heden is hij lid van de centrale organen van de NCRV en de KRO-NCRV. In 2006 werd Lunshof al benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is nu dus bevorderd.

Peter Konings (64) uit Venlo is benoemd tot ridder voor zijn rol als lid van de Gehandicaptenraad Venlo. Hiervoor kreeg hij in 2017 al een gemeentelijke waarderingsonderscheiding. Verder is Konings lid van de gemeentelijke WMO-raad en is hij provinciaal adviseur bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid. Hij beoordeelt bouwtekeningen, geeft cursussen en controleert bussen en bushaltes op toegankelijkheid.

Video: Peter Konings geridderd door burgemeester Scholten

Ook Cock Ooms (63) uit Hout-Blerick mag zich ridder noemen. Hij is sinds 2002 bestuurslid en vicevoorzitter van de stichting Stadscomité Boétegewoëne BoéteZitting (BBZ). Daarnaast bekleedde hij sinds 2002 diverse functies voor Koninklijke Horeca Nederland. Tussen 2009 en 2017 was Ooms mede-initiator voor het ontwikkelen van een fietsroute langs de Maas, om daarmee de toeristische economie een impuls te geven. Verder was hij bestuurslid van het Toeristisch Platform Maasduinen-Venlo.

Echtparen
Een bijzondere dag was het ook voor twee echtparen in de gemeente die gezamenlijk onderscheiden werden. Het gaat om het Hout-Blerickse koppel Jan en Els Gelissen en het Tegelse echtpaar Paul en Hélène Tacken.

Jan Gelissen (70) is sinds 1995 voorzitter van RK Gymnastiekvereniging Olympia in Blerick. Hij heeft het initiatief genomen om tot meer samenwerking te komen met de overige gymnastiekverenigingen in Groot Venlo. Ook was hij tussen 1965 en 1975 voorzitter van de rooms-katholieke instuif Copacabana en voorzitter van de gezamenlijke instuif Semper Avanti. Zijn vrouw Els Gelissen-Janssen (68) was vanaf 1980 bestuurslid van RK Gymnastiekvereniging Olympia in Blerick. Ook is ze als vrijwilliger druk met het organiseren van de kampdagen en de jaarlijkse vrijwilligersdag. Vanaf 2015 is mevrouw Gelissen vrijwilliger bij het gemeentearchief in Venlo. Allebei zijn ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Paul (71) en Hélène Tacken-Hovens (70) zijn beide vrijwilliger bij de verzorgingshuizen Martinushof en De Nieuwe Munt in Tegelen. Ze zijn beiden pastoraal medewerker. Paul Tacken is verder nauw betrokken bij mannenkoor Mal-Maaszengers in Belfeld en kinderkoor De Martijntjes van de Sint Martinuskerk. Zijn vrouw zette zich ook nog vrijwillig in voor onder meer de korfbalvereniging in Meterik en basisschool St. Jozef in Tegelen. Ook het echtpaar Tacken is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

LID
Bèr Geurts
(65) uit Arcen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn rol als bestuurslid (1987-2001) en voorzitter (1990-2001) van voetbalclub DEV in Arcen. Ook is hij fotograaf van carnavalsvereniging de Keieschiéters in Arcen. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Kruisen en Kapellen in Arcen en Velden.

Ook Paul Berden (54) uit Velden kreeg een lintje. Hij is vanaf 1992 koster en acoliet bij de parochie H. Andreas in Velden. Sinds 2001 is hij vrijwilliger bij het Platform Sociale Zekerheid in Venlo. Ook is hij coördinator bij het Lourdescomité in Velden. Sinds 2013 is de laureaat vrijwilliger bij stichting De Pijler in Limburg. Daarnaast is hij vrijwilliger bij het Huis van de Wijk in Velden en Venlo-Noord.

Marianne Hollaar-Wildeman (73) uit Venlo oefent sinds 1996 diverse vrijwilligersfuncties uit binnen de Protestantse Gemeente Venlo e.o. Vanaf 2005 is zij ook vrijwilliger bij stichting Afasie Noord-Limburg. Zij verzorgde de thuisbegeleiding van cliënten, sinds 2013 is ze coördinator. Voor die werkzaamheden is ze nu onderscheiden.

Funs Peeters (89) uit Venlo is sinds 1973 secretaris Algemene Zaken van Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus. Daarnaast is hij bestuurslid geweest van Sociëteit Prins van Oranje in Venlo en het Wijkoverleg Venlo-Noord. Peeters heeft zich ingezet voor de opzet en ontwikkeling van de wijkgerichte aanpak en preventie van criminaliteit. Ook was hij twintig jaar lang penningmeester van Stichting Comité Kinderfeesten Venlo en stadsgids in Venlo.

Het heeft Zijne Majesteit de Koning ook behaagd om Pierre Geurts (76) uit Blerick te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 1975 bestuurslid van gemeenschapshuis de Witte Kerk. Hij werkte voor de jeugd, het kindervakantiewerk en de carnaval. Geurts was medeoprichter, bestuurslid en trainer van handbalvereniging Venlo. Vanaf 2010 is hij lid en secretaris van sociëteit de Flarussen in Blerick. Diezelfde functie verzorgt hij bij golfclub De Berckt, waar hij ook golfclinics organiseert.

André Wagemans (55) uit Blerick is sinds 1975 vrijwillig actief bij voetbalvereniging SV Blerick. Sinds 1987 is hij redactielid van het clubblad, medeorganisator van (internationale) toernooien, lid van de onderhoudscommissie, lid van de pr- en sponsorcommissie en sinds 2012 bestuurslid. Ook maakte hij deel uit van de werkgroep SVB 2000 en van de begeleidingscommissie nieuw bestuur.

Ook José Duckers-Geurts (74) uit Hout-Blerick kreeg een lintje opgespeld door burgemeester Scholten. Zij is sinds 1988 voorzitter van de kledingcommissie van stichting Revue Gezelschap Rundje Blierick. Diezelfde functie vervult zij sinds 2010 bij sociëteit De Flarussen. Twintig jaar (van 1969 tot 1989) was ze leidster en vrijwilliger bij peuterspeelzaal Klein Duimpje. Verder had ze zitting in het bestuur van het Blariacumcollege in Blerick.

Jos Wolbertus (61) uit Belfeld krijgt een lintje voor zijn betrokkenheid bij de Heemkundige Kring in Tegelen. Hij schreef enkele boeken over de geschiedenis van Tegelen. Sinds 2013 is hij vrijwilliger bij de Stichting Tegula Cultura. Daarnaast was Wolbertus bestuurslid en voorzitter van de wijkraad St. Joseph en de Noordkern in Tegelen, waar hij meewerkte aan het opzetten van een wijkkrant.

Annie van Oijen-Peters (75) uit Tegelen is sinds 1989 mantelzorgster en ondersteuner van een mevrouw die rolstoelgebonden is. Vanaf 1992 is ze vrijwilligster bij het kerkkoor in Tegelen. Sinds 1992 is zij hoofd van de dagopvang en activiteitenbegeleider bij Picus in Tegelen. Voor die werkzaamheden is ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hans Schreurs (59) uit Tegelen kreeg een lintje voor diverse functies die hij bekleedde bij voetbalvereniging Sportclub Irene in Tegelen. In 2006 werd Schreurs bestuurslid van Ondernemend Venlo, Trade Port Zuid en Parkmanagement Venlo. En sinds 2013 is bij ook penningmeester van het Toon Hermans Huis Venlo en stichting Tegelen.NL.

Koninklijke lof ook voor Wiel Achten (63) uit Tegelen, die lange tijd vrijwilliger en voorzitter was van Stichting Kindervakantiewerk in Tegelen. Daarnaast is hij bestuurslid van Huis van de Wijk de Glazenap in Tegelen. Daarnaast is Achten mede-initiatiefnemer en bestuurslid van de Stichting Uw Wijkbus in Tegelen.

Mien Bongaerts-Ottenheim (74) uit Belfeld is sinds 2002 secretaris van Stichting Algemene Hulpdienst Tegelen-Steyl-Belfeld. Van 1980 tot 2004 nam zij het initiatief voor de Vrouwen Advies Commissie voor de woningbouw in Tegelen. Tussen 2004 en 2007 heeft zij zich ingezet om het zorgbad van Maria Auxiliatrix in Venlo open te houden. Na een dreigende sluiting maakte zij zich met succes sterk voor renovatie.

Herm Janssen (74) uit Tegelen is sinds 2009 vrijwilliger bij het buurtpreventieteam in Tegelen. Verder is hij vrijwilliger bij stichting Emmaus Feniks in Tegelen en voorzitter van de Belangenvereniging Hart- en Vaatpatiënten. Ook was hij lang actief bij Toneelvereniging Zet Door en was hij dertig jaar vrijwilliger bij de Passiespelen in Tegelen. Verder was de laureaat vrijwilliger bij speelpark Klein Zwitserland in Tegelen.

Na 15 jaar weer nieuwe muziek Neet oét  Lottum
NIEUWS

Na 15 jaar weer nieuwe muziek Neet oét Lottum

NIEUWS

Na 15 jaar weer nieuwe muziek Neet oét Lottum

Er is een nieuwe single uit van Neet oét Lottum. Het liedje “Idderein weer beejein” is ontstaan tijdens de reünie-shows in de Gouden Tijger en het eerste nieuwe wapenfeit sinds de band weer samen optreedt.

Afrikaanse sieraden en verfilmde succesroman in UIT!
OMROEP VENLO

Afrikaanse sieraden en verfilmde succesroman in UIT!

Bij het Missiemuseum is momenteel een Afrikaanse sieradencollectie van twee Montfortse verzamelaars te zien. En in de bioscoop draait de nieuwe film De acht bergen. Dat en meer in UIT! deze week.

Bewoners Vierpaardjes vechten onteigening aan bij Hoge Raad
NIEUWS

Bewoners Vierpaardjes vechten onteigening aan bij Hoge Raad

De juridische procedure over de onteigening van woningen aan de Vierpaardjes duurt voort. Namens bewoners van vier panden is een cassatiezaak ingediend bij de Hoge Raad. Dit is de hoogste rechter van het land.

Opname oorlogsserie brengt crewlid na 17 jaar terug naar geboorteplaats
REPORTAGE

Opname oorlogsserie brengt crewlid na 17 jaar terug naar geboorteplaats

Deze week vinden er in Venlo en omgeving opnames plaats voor een nieuwe 5-delige oorlogsserie De Joodse Raad. Voor de opname werd dinsdag het Wilhelminapark in Venlo omgebouwd tot filmset.

Watersnoodramp brengt tranen terug bij Venlose Trees
INTERVIEW

Watersnoodramp brengt tranen terug bij Venlose Trees

De eerste dag van februari is voor de 82-jarige Trees Driessen uit Venlo altijd een moeilijk moment. De herinneringen van de watersnoodramp in 1953 komen steeds terug.

Venlose jongeren lezen steeds meer door social media
REPORTAGE

Venlose jongeren lezen steeds meer door social media

Door sociale media lezen steeds meer Venlose jongeren boeken. Trends als BookTok en #InstaBook zorgen ervoor dat jeugd weer meer leest.

Opname oorlogsserie brengt crewlid na 17 jaar terug naar geboorteplaats
REPORTAGE

Opname oorlogsserie brengt crewlid na 17 jaar terug naar geboorteplaats

Deze week vinden er in Venlo en omgeving opnames plaats voor een nieuwe 5-delige oorlogsserie De Joodse Raad. Voor de opname werd dinsdag het Wilhelminapark in Venlo omgebouwd tot filmset.

Watersnoodramp brengt tranen terug bij Venlose Trees
INTERVIEW

Watersnoodramp brengt tranen terug bij Venlose Trees

De eerste dag van februari is voor de 82-jarige Trees Driessen uit Venlo altijd een moeilijk moment. De herinneringen van de watersnoodramp in 1953 komen steeds terug.

Venlose jongeren lezen steeds meer door social media
REPORTAGE

Venlose jongeren lezen steeds meer door social media

Door sociale media lezen steeds meer Venlose jongeren boeken. Trends als BookTok en #InstaBook zorgen ervoor dat jeugd weer meer leest.