advertentie

Negen politici dankzij voorkeurstemmen in de raad

Negen kandidaten voor de gemeenteraad die op een niet-verkiesbare plek stonden, hebben in hun eentje genoeg voorkeurstemmen gehaald voor een zetel.

Als een politicus een kwart van de kiesdeler haalt, heeft hij of zij recht op een voorkeurszetel. In Venlo betekent dat dat 256 stemmen genoeg zijn om op eigen kracht de raad te halen vanuit een niet-verkiesbare plek.

EENLokaal
Bij EENLokaal, de grootste partij, hebben Hans Huijs en Tugba Özkaya dat voor elkaar gekregen, met respectievelijk 274 en 374 voorkeurstemmen. Dat gaat vooralsnog ten koste van nummers zes Lonneke Janssen en zeven Duran Yildiz. 

CDA
Bij het CDA zijn lijstduwer Hanno Lamers (339), Jack van den Hombergh (456) en oud-VVD'er Jos Hoezen (391) goed voor een kwart van de kiesdeler. Lamers is wethouderskandidaat maar is ook bereid zitting te nemen in de gemeenteraad. De zetels voor Van den Hombergh en Hoezen gaan ten koste van nummers vijf René Sanders en zes Roy Konings. Mocht Hanno Lamers de raad ingaan, dan moet ook Ton Drissen zijn plek afstaan. Nummer zeven Aissa Meziani heeft met 456 stemmen ook genoeg steun voor een voorkeurszetel, waardoor hij geen gevolgen ondervindt van de populaire collega's die onder hem op de lijst staan. 

VVD
Lijstduwer Mark Verheijen van de VVD heeft in zijn eentje 1.088 stemmen gehaald, goed voor een hele zetel. Eerder zei Verheijen dat hij serieus zou overwegen de raad in te gaan, als hij in zijn eentje een hele zetel zou halen. Mocht hij dat inderdaad doen dan kan hij samen met Frans Keunen (309) de raad in ten koste van nummers zes Mieke van Rijn-ten Vaanholt en vijf Maurice Ambaum.

PvdA
Vier jaar geleden was Vera Tax de populairste politica met 3.295 stemmen. Zoveel haalde ze er dit keer niet als lijstduwer van de PvdA, maar met 318 zou ze wel een raadszetel kunnen claimen. Eerder gaf ze echter al aan een terugkeer in de gemeentelijke politiek niet te ambiëren.

PVV
Ook bij nieuwkomer PVV dat met vier zetels de raad in komt, is er een politica populair genoeg om op eigen kracht een zetel toe te eigenen. Dat is het Venlose Tweede Kamerlid en lijstduwer voor de PVV in Venlo, Lilian Helder. Lijsttrekker Donald Fijnje laat weten dat Helder die plek niet inneemt.

D66
Niet elke kandidaat die meer dan 256 stemmen haalde, komt overigens in de gemeenteraad. Zo haalde Monique Billekens-Dorssers 368 stemmen als nummer twee van D66. Die partij heeft echter maar één zetel gehaald en die gaat naar lijsttrekker Frans Aerts (907 stemmen).

151379335027739_91551411_1920.jpg
advertentie

Lees ook deze artikelen