advertentie

Gasexplosie Gulikflat: hogere celstraf met tbs en schadevergoeding

De man die op 14 juni 2015 zijn woning in een flat aan de Gulikstraat opblies, is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

Eerder werd de man voor de rechtbank nog veroordeeld tot dertig maanden cel waarvan vijftien voorwaardelijk.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De man moet ook een schadevergoeding van ruim 5.600 euro betalen aan omwonenden. Behalve de celstraf legt het hof de man tbs op. 'Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek blijkt dat de man ten tijde van zijn daad leed aan een ziekelijke stoornis, waardoor het hof hem verminderd toerekeningsvatbaar acht. Ook bestaat een groot gevaar voor herhaling. Het hof vindt dat de man langdurig behandeld moet worden en legt hem naast de celstraf een tbs-maatregel met voorwaarden op', zo staat in het arrest.

Gaskraan
De man wilde op 14 juni 2015 een einde aan zijn leven maken. Hij nam een grote hoeveelheid slaap- en kalmeringstabletten, koppelde de gasslang los van het gasfornuis en zette de gaskraan open. Zijn flat vulde zich met een explosief gasmengsel dat is ontploft, waardoor er brand uitbrak. Daarbij raakte de man zelf ernstig gewond. Niet alleen zijn eigen appartement maar ook enkele andere appartementen in het gebouw en auto's die voor het gebouw geparkeerd stonden, werden door de ontploffing zwaar beschadigd.

Het hof acht niet bewezen dat de man de brand zelf heeft aangestoken, maar hij had kunnen weten dat het loskoppelen van de gasslang tot een ontploffing zou kunnen leiden. Daarnaast wist hij dat er in de naast- en bovengelegen flats bewoners aanwezig waren. De man heeft door zijn handelen het gevaar voor zichzelf en anderen voor lief genomen, zo oordeelt het hof.

143431156083900_8921989_1920.jpg
advertentie

Lees ook deze artikelen