advertentie

Gemeenteraad stelt besluit over negen windturbines uit

De gemeenteraad schuift het besluit over de windturbines in Blerick en Boekend twee weken voor zich uit.

Dat gebeurde op verzoek van D66-fractievoorzitter Frans Aerts. Een meerderheid van de partijen schaarde zich achter dat voorstel, omdat ze voor de turbines meer draagvlak wil onder de bewoners.

Plan van aanpak
Om dat draagvlak te creëren, komen gemeente en provincie in de tussentijd met een plan van aanpak. Daarin moet duidelijk worden hoe de omwonenden (financieel) kunnen profiteren van de windturbines, door deelname of door zich te laten uitkopen.

Wethouder Jos Teeuwen nam daarover in een schorsing van de vergadering contact op met SP-gedeputeerde Daan Prevoo (milieu, energie en duurzaamheid), nadat SP-fractievoorzitter Ton Heerschop duidelijkheid had geëist: 'Als de bewoners profiteren van de windmolens, ervaren ze minder overlast. U loopt het risico dat hier vanavond de stemmen staken, of nog erger: dat het hele windpark niet doorgaat. Tel uw knopen en kom met duidelijkheid. Wanneer kunnen de bewoners iets verwachten?'

Twijfelende raad
Daarmee kwam een einde aan een bewogen vergadering, waarin de gemeenteraad massaal twijfelde over de vraag of ze moest instemmen met de plaatsing van negen windmolens. Er is veel onduidelijkheid over de gezondheidsrisico's die met name het laagfrequente geluid van de windturbines met zich meebrengen. Voor de ene partij sloeg die twijfel positief uit, voor de andere negatief. 

Vakantie
Dat het spannend zou worden, was van tevoren al duidelijk. Ook bij het CDA, de partij van de verantwoordelijk wethouder Jos Teeuwen. Om die reden haalden Teeuwen en lijsttrekker Tom Verhaegh collega-raadslid Ruud Hermans hoogstpersoonlijk op van zijn vakantie in Zuid-Tirol zodat hij vanavond zijn stem kon uitbrengen.

Achttien uur in de auto
Verhaegh: 'We zijn gisteravond om half negen aangereden. Vanmiddag om twee uur waren we terug in Venlo. Achttien uur in de auto. We wisten dat het close zou worden. Als het spannend wordt, wil je je hele fractie erbij hebben, dus dan heb je dat er voor over. Dat ben je ook verplicht aan de burger.'

Hermans' familie zit nog in Zuid-Tirol . Het raadslid vliegt morgen zelf ook terug naar zijn vakantiebestemming. 

advertentie

Lees ook deze artikelen