advertentie Obesitas kliniek header januari

Turken demonstreren tegen aanval op Koerdische regio

Voor het Limburgs Museum demonstreert de Alevitische Culturele Vereniging Venlo tegen de Turkse aanval op de Koerdische regio Afrin.

Turkije voert sinds enkele weken luchtaanvallen uit op Afrin. Daarbij kwamen meer dan honderdvijftig Koerdische burgers om het leven. De alevieten die voor het museum demonstreren, roepen Venlo en de wereld op om 'niet verlamd toe te kijken hoe het Turkse regime onschuldige burgers doodt', zegt Hasan Arslan, bestuurslid van de Alevitische Culturele Vereniging in Venlo.

Alevitisme
Het alevitisme is na het soennisme de grootste stroming binnen de islam in Turkije. Toch vormen de alevieten een etnische minderheid die in Noord-Syrië en Turkije woont.

Tegendemonstratie
Hoewel de demonstratie rustig verloopt, is er veel politie op de been. Vele tientallen agenten houden de boel in de gaten. Die overmacht aan politie-inzet heeft er mee te maken dat er, behalve ruim tweehonderd alevitische demonstranten, ook nog een tegendemonstratie werd verwacht. Zover is het vooralsnog niet gekomen.

Arslan: 'Veel Koerden woonachtig in Nederland weten niet eens of hun familieleden daar nog in leven zijn. Wat vroeger een stabiele regio was binnen het door de oorlog geteisterde Syrië en West-Koerdistan, wordt nu dag en nacht door een NAVO-lid aangevallen.'