advertentie Omroep Venlo open dag

Nedinsco fabriek

Omroep Venlo is gevestigd in het gerestaureerde rijksmonument de Nedinsco Fabriek. De studio’s van de omroep bevinden zich in de machinehal aan het Nedinscoplein. In deze machinehal worden programma’s voor radio en televisie opgenomen.

Het Nedinscomplex is gefaseerd gebouwd in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw. De kenmerkende toren werd pas in 1930 definitief afgebouwd door het gerenommeerde Carl Zeiss, een bedrijf in optische instrumenten. Het ontwerp kwam van het bureau van de bekende architect Hans Schlag. Lange tijd was de toren de belangrijkste landmark van de omgeving. Nu nog wordt er jaarlijks een kerstboom op de toren gezet die vanuit de verre omgeving te zien is. Bovenop de 36 meter hoge toren staat inmiddels ook de zendmast van Omroep Venlo die het radiosignaal over de hele omgeving verspreidt.

Het gebouw kenmerkte zich in de beginjaren door het gebruik van moderne materialen als beton, staal en glas. Bij het ontwerp voor de restauratie van het monumentale complex door architect Diederendirrix is zoveel mogelijk rekening gehouden met de historie, het materiaalgebruik, de kleuren en het transparante karakter. De architect omschrijft het complex als “bijzonder voorbeeld van industriële architectuur dat met het adagium licht en lucht en ruimte wordt gerekend tot de Nieuwe Zakelijkheid.”

De Nederlandse Instrumenten Compagnie (Nedinsco) produceerde als dochteronderneming van Carl Zeiss jarenlang hoogwaardige optische instrumenten in de Nedinsco Fabriek. Het meest bekend werd de Nedinscotoren door de eindmontage van duikbootperiscopen die er in de jaren dertig veelvuldig werden geproduceerd. Het bedrijf Nedinsco bestaat nog altijd en is tegenwoordig gevestigd op bedrijventerrein Trade Port.